Krantenartikel in Trouw: 28-10-205
Klik hier om het artikel te downloaden
Spammen en nog eens spammen. LinkedIn bleef maar mailtjes sturen uit de adresboeken van gebruikers, met foto’s en privégegevens, om nieuwe leden te werven. In de Verenigde Staten heeft de netwerksite hiervoor al een schikking getroffen, maar nu kunnen Nederlanders ook een claim indienen voor het ongeoorloofd gebruik van hun identiteit, via linkedin-schadeclaim.nl.
Waar gaat het om? Om de ‘Add Con- nection-functie’. Tussen 2011 en 2014 gaven gebruikers LinkedIn toestemming om persoonlijke e-mail contacten te doorzoeken, om nieuwe LinkedIn-connecties te vinden. Als gebruikers al een LinkedIn account hadden, werden ze uitgenodigd om een connectie met de afzender aan te gaan. Had het e-mailcontact nog geen LinkedIn, dan werd deze persoon uitgenodigd om ook op het platform te komen.
Het claimbureau Gilardi & Co span- de in 2013 een zogenoemde class actionzaak (groepsproces) aan. Het beschuldigde de netwerksite ervan zonder toestemming gebruik te maken van de namen en foto’s van leden en uitnodigingen te sturen. Destijds bestempelde LinkedIn veel van die aantijgingen als vals. De rechter oordeelde dat leden het sociale netwerk toestemming gaven om hun e-mailadres te gebruiken.
Maar de rechter oordeelde ook dat het illegaal was dat LinkedIn vervolgens twee herinneringsmails stuurde, inclusief naam en foto van de uit- nodiger. Zo maakte de website recla- me met hun identiteit. Begin oktober reserveerde LinkedIn een bedrag van 13 miljoen dollar om, per gedupeerde, een maximaal bedrag van 1500 dollar uit te keren. Ook Europese gebruikers maken nu aanspraak op een schadevergoeding, want de uitspraak van de rechter overschrijdt de Amerikaanse grens.
“Het hof heeft namelijk besloten dat iedereen die binnen de aanklacht past in de schikkinggroep valt”, zegt Orlando Kadir. Hij is schadejurist bij Corpocon, een organisatie die gespecialiseerd is in letselschadeclaims en voor Nederlandse LinkedIn gebruikers de claim indient.
In Nederland telt LinkedIn vijf miljoen leden, vertelt Kadir. “En zeker 40 procent daarvan heeft de Add Connection-functie gebruikt.” Er volgden ook niet slechts twee herinneringsmails. “Het waren er veel meer, maar daar is geen bewijs voor. LinkedIn heeft deze op heel slimme wijze gedeletet uit alle systemen.”
Volgens de initiatiefnemer heeft het platform goudgeld verdiend met de spam-mailtjes. In Nederland was de aanwas van gebruikers 30 procent hoger door de Add Connectionfunctie. “Per nieuwe aanmelding krijgt LinkedIn minimaal 20 dollar binnen. Wereldwijd loopt dat in de honderden miljoenen.”
Kadir is van mening dat Nederlan ders het recht hebben op dezelfde compensatie als Amerikaanse gebruikers. Hij klopte aan bij het Amsterdamse filiaal van LinkedIn, maar kreeg nul op het rekest. “Elke poging tot een gesprek werd geblokkeerd. Het kantoor stelt niets voor.” Daarom schreef hij de Amerikaanse en Ierse kantoren aan.
Nu gaat hij voor een vergoeding van 250 tot 350 euro per gedupeerde. Want hoewel hij de 13 miljoen in Amerika een ‘fooitje’ noemt, is het niet zijn bedoeling om het bedrijf kapot te claimen. (De claim is op no-cu- re-no-paybasis. Bij uitbetaling is 15 procent voor de claimorganisatie.) In enkele dagen kreeg hij honderden aanmeldingen binnen. Maar met een nieuwe schikking is LinkedIn nog niet van de kwestie af. Ook de Europese Commissie is van plan het netwerk te beboeten.
Sociale netwerken en internetbedrijven liggen sowieso onder een ver- grootglas. Facebook is marktleider in irritaties, zegt Kadir. Het bedrijf ver- koopt internetgegevens van gebrui- kers aan derden door, zodat deze toegespitste reclamebanners kunnen tonen. Ook Google gaat aan de haal met privégegevens. Kadir: “Het is 100 procent zeker dat er de komende jaren grote rechtszaken tegen Facebook en Google komen. Zij trekken een blik met de beste advocaten open om de boel te vertragen, maar ze zijn vroeg of laat aan de beurt.”
top! ze zijn fout bezig!